Aktuality

04.06.2021

Předčasný důchod, nebo předdůchod?

Srovnání: výhody a nevýhody.

Deník Blesk se rozhodl zmapovat situaci ohledně odchodů do předčasných důchodů a předdůchodů, zejména v návaznosti na covid-19 a možné dlouhodobé zdravotní následky.

Předdůchod je z obou produktů výhodnější, ale musíte mít penzijko. A to alespoň pět let. Výhoda předdůchodu oproti předčasnému důchodu je zejména v tom, že vám výrazně nesníží budoucí státní starobní důchod. Naspořeno na svém penzijním účtu musíte mít alespoň 249 216 Kč, pokud budete chtít letos odejít do penze dva roky před vznikem nároku na starobní důchod. A celých 623 040 korun pak pro pět let předdůchodu (částka se každý rok liší). Zdravotní pojištění za vás bude platit stát, sociální platit nemusíte. Můžete pracovat a vydělávat bez omezení, z výdělku ale již odvody platit budete. A navíc můžete dál spořit v penzijku, a tedy i dostávat státní příspěvek. V případě, že nemáte na penzijním účtu našetřeno dost peněz, můžete je uložit jednorázově.

Předdůchod je tedy výhodné řešení pro dobu, kdy už nebudete moci pracovat nebo se pro vás na pracovním trhu již nenajde uplatnění.

Naproti tomu o předčasný důchod je možné žádat při splnění dvou podmínek. Do důchodového věku vám nesmí chybět více, než určuje zákon o důchodovém pojištění, a musíte mít splněnou potřebnou dobu pojištění. Jakmile pak dosáhnete řádného důchodového věku, můžete si začít přivydělávat bez omezení. Jenže naprosto zásadní faktor předčasného důchodu je ten, že čím dříve do něho jdete, tím méně peněz pak ve starobním důchodu dostanete. A jakmile se pro předčasný důchod rozhodnete, máte ten státní starobní krácený trvale, a to dost výrazně.

Předdůchod je další z výhod penzijka, tou hlavní je však samozřejmě i pět tisíc měsíčně ke starobnímu důchodu za předpokladu, že budete dlouhodobě spořit v dynamických fondech DPS.

Srovnání přinesl tištěný deník Blesk poslední květnové úterý.

další články