Aktuality

16.04.2021

Důchody už neporostou, varují experti

Pokles příjmů po nástupu do penze tak zůstává aktuálním tématem. Polepšit si můžete s penzijkem.

Podle ekonomů si penzisté výrazně nepolepší – důchody se příští rok zvýší měsíčně v průměru pouze o 416 korun, což je nejméně za poslední čtyři roky. Jejich výše se vypočítává podle zákona na základě toho, jak rostou mzdy a ceny zboží. K nízké úrovni státních starobních důchodů kromě pandemie covidu-19 přispělo i zrušení superhrubé mzdy.

Penzisté v letošním roce dostali v průměru o 839 korun měsíčně více než loni, a tak byl poprvé průměrný důchod přes 15 tisíc Kč. O další valorizaci se však na vládě bude teprve jednat. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO 2011) je důležité přijít s takovým řešením, které by bylo vstřícné vůči důchodcům, a navíc by reflektovalo také možnosti státního rozpočtu.

Opět tedy platí, že bychom se na svou penzi měli zajistit také sami, jinak nás čeká po nástupu do důchodu finanční propad. Aby byl šok z příjmového propadu co nejmenší, ukládejte si v doplňkovém penzijním spoření aspoň tisícovku měsíčně. Dostanete k ní nejvyšší možný státní příspěvek 230 Kč a při volbě dynamického fondu budete v důchodu dostávat navíc i pět tisíc měsíčně. Ovšem za předpokladu, že začnete spořit dříve, než vám bude 30 let!

Do té doby si můžete zkusit vypočítat svůj budoucí starobní důchod či věk odchodu do něj. Kalkulačky portálu Peníze.cz ve svém článku přinesl portál TN.cz.

další články