Aktuality

26.03.2021

Výhoda nového penzijka. S předdůchodem se zajistíte na „posledních pět let“

Je výhodnější než předčasný důchod a pomůže vám před penzí, když už nemůžete pracovat.

Předdůchod nesnižuje budoucí starobní penzi ani nepřináší povinnost danit případné příspěvky od zaměstnavatele. A čerpat jej lze až pět let před dosažením věku pro státní starobní důchod. Podmínkou je nastavení na alespoň dva roky.

Je to tedy velmi výhodný způsob, jak se vyhnout krácení státního starobního důchodu. Třeba když pár let před důchodovým věkem přijdete o práci a na pracovním trhu už uplatnění nenajdete. Ale také když už nemůžete pracovat, například kvůli nemoci. Řešit situaci prostřednictvím další alternativy, tzv. předčasného důchodu, je oproti tomu nevýhodné, protože vám trvale a nenávratně sníží státní starobní důchod.

Po celou dobu předdůchodu za vás platí zdravotní pojištění stát. Čerpat jej můžete ne jednorázově, ale prostřednictvím pravidelné měsíční renty. Ovšem se zákonem definovanou minimální hranicí. Měsíční výplata z předdůchodu musí činit alespoň 30 % průměrné mzdy za první až třetí čtvrtletí předchozího roku.

Ale pozor, se starým penzijkem (penzijní připojištění – PP) na předdůchod nedosáhnete! Zvažte proto převedení naspořených prostředků z penzijního připojištění do doplňkového penzijního spoření. Získáte tím i další výhodu – více peněz v penzi při stejných měsíčních úložkách. Vyšší výnos v novém penzijku nabízejí zejména vyvážené a dynamické fondy.

Článek o výhodách předdůchodu přinesl portál iDnes.cz.

další články