Aktuality

12.03.2021

Penzijko a daňové zvýhodnění

Využití daňového zvýhodnění pro účastníky penzijního spoření.

Při splnění zákonných podmínek má účastník penzijního spoření možnost si snížit daň z příjmu fyzických osob. Platí to i v případě, že je v zaměstnaneckém poměru a k tomu má ještě vedlejší soukromý příjem, třeba z pronájmu svého bytu. V daňovém přiznání pak může využít možnost odpočtu, a to podle výše úložek.

Když si ukládáte měsíčně 1 500 Kč, za uplynulý rok uplatňujete daňový odpočet 6 000 Kč, což je 12 × pětistovka uložená nad tisíc korun. Daňový základ se vám totiž sníží o to, co jste v ročním součtu uložili nad 12 000 Kč. Nejvíce lze však základ penzijkem snížit o 24 tisíc. Příspěvky zaměstnavatele se do daňového odpočtu nezapočítávají.

Podobné to je, když provozujete samostatnou výdělečnou činnost třeba jen po určitou část roku. Pro účely daňového odpočtu totiž nerozhoduje, kolik měsíců tato samostatná výdělečná činnost trvala. Jak je zmíněno výše, nejvíc vám penzijko může daňový základ snížit o 24 000 Kč ročně, což umožní například pravidelná měsíční úložka 3 000 Kč. I tak se ale rozhodně nezdráhejte ukládat i více než tři tisíce měsíčně, máte-li tu možnost. Státní důchod obvykle znamená finanční propad a díky penzijku si k němu takovými úložkami, zhodnocenými ve vyvážených či dynamických fondech DPS, značně přilepšíte.

O možnostech daňového zvýšení informoval portál Dům financí zde.

další články