Aktuality

28.01.2021

Penzijní fondy lidem vydělaly i během loňské krize

Přejít do nového penzijka se vyplácí, loni si nejlépe vedly dynamické a vyvážené fondy DPS.

Přestože byl minulý rok ve znamení koronavirové pandemie s významnými ekonomickými důsledky, drtivá většina penzijních fondů svým účastníkům přinesla neočekávaně dobré zhodnocení. Nejvíce těm, kteří vsadili na investiční strategii založenou na akciích.

V období první vlny, tedy na jaře 2020, zažívaly světové akciové trhy propad, což negativně ovlivnilo i české penzijní spoření. Ale velmi rychle – už v druhém kvartálu – se většinu ztrát dařilo odmazávat. Během podzimu pak růst pokračoval a na konci roku jsme registrovali velmi výrazné zhodnocení,“ popsal průběh loňského roku z hlediska vývoje hodnoty majetku většiny penzijních fondů prezident Asociace penzijních společností ČR Aleš Poklop.

S kladným výsledkem uzavíralo rok 2020 celkem 29 fondů doplňkového penzijního spoření, tedy nového penzijka. Nejvýraznějšího zhodnocení dosáhly účastnické fondy doplňkového penzijního spoření s dynamickou investiční strategií, v jejichž majetku převažují akcie. Ty skončily na konci roku s plusem v rozmezí 3,4 až 7,6 procenta.

Vyvážené fondy, kde se poměr akcií a dluhopisů pohybuje mezi třetinou a polovinou, připsaly svým účastníkům 2,5 až 5,2 procenta. Tradičně dopadly PKF (povinné konzervativní fondy), jejichž existenci ukládá zákon a které investují převážně do „bezrizikových“ státních dluhopisů. Ty si připsaly maximálně 1,5 %.

U fondů starého penzijka, které jsou výrazně svázané zákonnými regulemi a zhodnocují vklady převážně také skrze dluhopisy, se očekává podobný výsledek. Celková čísla ale zatím k dispozici nejsou.

Účastníkům penzijního spoření se tedy opět nejvíce vyplatilo nové penzijko, do kterého se z toho starého dá snadno a zdarma přejít. Tradičně to byly dynamické a vyvážené fondy – ty nabízí každá z osmi penzijních společností působících na našem trhu. „Opět se nám potvrdilo, že účastníkům penzijního spoření se nejvíce vyplatí portfolio s podílem akcií, tedy vyvážené, a zejména dynamické fondy doplňkového penzijního spoření. I přes občasné výkyvy na trhu jsou z dlouhodobého hlediska nejziskovější,“ řekl prezident Asociace penzijních společností ČR Aleš Poklop a dodal, že spoření na penzi je dlouhodobý produkt, který v horizontu desítek let dokáže zajistit ke státnímu důchodu značný přivýdělek. Krátkodobé výkyvy proto nehrají takovou roli.

Zprávu přinesl portál Lidovky.cz a vy si ji můžete přečíst zde.

další články