Aktuality

22.01.2021

Nová společnost Rentea vstupuje na český penzijní trh

Finanční skupina Partners ji chce rozjet během prvního čtvrtletí.

Během posledních osmi let, tedy od přechodu k novému systému penzijního spoření, na trh žádný nový hráč nepřišel. Za více než čtvrtstoletí existence penzijního spoření u nás se společnosti spíše slučovaly – v devadesátých letech totiž působily na trhu i čtyři desítky penzijních fondů najednou. Aktuálně společnost Partners, která chce být devátou penzijní společností na českém trhu, čeká na dokončení registrace fondů Rentea. Celkově pro ně počítá s výdaji zhruba 300 milionů korun.

Potenciál ve smyslu dosud nezapojených lidí do systému tu stále je. Česko sice patří celosvětově k zemím s jedním z nejvyšších poměrů zapojených pracujících do soukromého spoření na penzi, ale je to stále ‚jen‘ lehce přes polovinu,“ říká prezident Asociace penzijních společností ČR Aleš Poklop a zmiňuje hlavní doporučení pro český penzijní systém z nedávno publikované studie OECD. Zaprvé jde o povinný vstup do třetího pilíře s možností vystoupení bez jakýchkoliv sankcí (neboli automatic enrollment). „Je to na vyspělých trzích osvědčený způsob, jak docílit toho, aby si lidé spořili co nejdelší dobu, ideálně od prvního zaměstnání.

Druhé doporučení je, aby vláda více motivovala lidi, kteří mají do důchodu daleko, k přechodu ze starých, transformovaných fondů do nových, dynamických. A do třetice by měla výší státního příspěvku (a nově stanovenými příspěvky pro částky nad tisíc korun) motivovat k navýšení úložek: „Navýšit státní příspěvky tak, aby i samotní lidé byli ochotni odkládat měsíčně více, a ještě více motivovat zaměstnavatele, aby přispívali svým zaměstnancům,“ dodává Poklop.

Nová společnost Rentea musí nyní do dvou let registrovat alespoň deset tisíc klientů. Nabídne trojici fondů: akciový, dluhopisový a konzervativní, jehož provozování ukládá každé penzijní společnosti zákon. Informaci přinesl portál iDnes.cz.

další články