Aktuality

21.07.2020

Dvojnásobný daňový odpočet u penzijního spoření

Do sněmovny míří pozměňovací návrh zákona.

Také portál Seznam Zprávy informuje o tom, že se do sněmovny připravuje pozměňovací návrh zákona, který obsahuje i zatraktivnění III. pilíře. Konkrétně se jedná o možnost dvojnásobného daňového odpočtu u starého (PP) i nového (DPS) penzijního spoření, tedy 48 tisíc Kč ročně.

Na pozměňovací návrh poslance Patrika Nachera (ANO 2011) reaguje prezident APS ČR Aleš Poklop. „Každé zatraktivnění třetího pilíře vnímáme pozitivně,“ říká a dodává: „V tom, aby se do sektoru dostalo více peněz – tedy aby lidé měli naspořeno ještě více –, by mohla pomoci aktivní edukace ze strany státu. Kdyby stát přiznal, že soukromé spoření je a čím dál více bude zásadní pro zajištění v důchodu, motivoval by lidi k tomu, odkládat si co nejvyšší částky.

Průměrná výše úložky je aktuálně okolo 800 korun. Zhruba 42 procent účastníků si z hlediska státního příspěvku spoří optimální částku, tedy tisíc korun a více. A kolik by měl mít člověk při odchodu do důchodu naspořeno? Kdo je zvyklý na příjem kolem 30 tisíc korun, bude mít důchod asi 15 tisíc. Výdaje budou v penzi pravděpodobně nižší, ale potřebovat bude cca 20 tisíc. Rozdíl pět tisíc každý měsíc po dobu 20 let činí celkem 1 200 000 Kč. Takovou částku lze v penzijním spoření bezpečně naspořit, a to i při měsíční úložce tisíc korun spořené po dobu třiceti let, pokud mu bude přispívat zaměstnavatel a peníze nebude zhodnocovat v konzervativních fondech, ale alespoň ve vyvážených.

Všem lidem spořícím v transformovaných fondech (staré penzijní připojištění), kterým do penze zbývá deset a více let, doporučují odborníci přestup na nové smlouvy (účastnické fondy nového penzijka, tedy doplňkové penzijní spoření), které umožňují výběr spořicí strategie. S vysokou pravděpodobností v něm klienti v dlouhodobém horizontu naspoří až dvakrát více, než kdyby spořili stejnou částku ve starém penzijku. Záleží ale samozřejmě také na postoji daného člověka k riziku a na tom, zda nehodlá využít některý z benefitů penzijního připojištění.

Článek o možných změnách a zatraktivnění III. pilíře penzijního spoření portálu Seznam Zprávy je uložen zde.

další články