Aktuality

01.07.2020

Ztráty způsobené koronakrizí se penzijním společnostem daří odmazávat

Již nyní odmazaly dynamické fondy polovinu propadu, vyvážené dokonce celé tři čtvrtiny.

Pandemie nového typu koronaviru z letošního jara způsobila krizi na finančních trzích. Ta se pochopitelně dotkla i penzijních fondů, které prostřednictvím investic do akcií zhodnocují prostředky svým účastníkům. Naštěstí se ale penzijní fondy už začínají vracet do předkrizového stavu.

Dynamické fondy doplňkového penzijního spoření, jejichž portfolio je tvořeno z devíti desetin právě akciemi, ztratily během koronakrize v průměru 18 procent hodnoty. Vyvážené fondy se zhruba stejným zastoupením akcií i dluhopisů ztratily průměrně sedm procent. Ale už na konci minulého měsíce se dynamickým fondům podařilo odmazat celou polovinu ztráty, vyváženým fondům dokonce tři čtvrtiny. Nástup krize spojené s pandemií koronaviru důvěru v penzijní spoření nepodlomil a i nových smluv přibývalo stejným tempem jako loni.

Za předpokladu, že nepřijde další vlna nemoci covid-19 spojená s rozsáhlou karanténou, by se mělo ještě letos podařit naprostou většinu jarního propadu smazat. Akciovým trhům se totiž zatím velmi daří. V dubnu rostly o cca deset procent a stejný trend si udržely i v květnu, kdy v průměru přidaly ještě zhruba čtyři procenta.
O situaci informoval portál e15.cz a vy si zprávu můžete přečíst zde.

další články