Aktuality

25.06.2020

Poslanci chtějí daňový odpočet z penzijka zvýšit na 48 tisíc Kč

Zdvojnásobení částky by bylo dalším zatraktivněním penzijka, za současné situace si od daňového základu odečítáme maximálně 24 tisíc korun.

Ten, kdo si na penzi spoří měsíčně přes tři tisíce korun, má nárok na státní příspěvek 230 Kč a možnost daňového odpočtu 2 000 Kč. Bez ohledu na to, jak hodně onu hranici tří tisíc korun překročil. To chtějí změnit poslanci ANO 2011, Pirátů a ČSSD. Jejich návrh hovoří o další (tedy již třetí) tisícovce odečtené z daní při úložce 4 000 Kč až 4 999 Kč a o maximálním novém daňovém odečtu v celkové měsíční výši dokonce čtyř tisíc pro všechny, kdo by si měsíčně na své penzijko uložili alespoň 5 000 Kč.

Poslanci si od návrhu slibují větší motivaci pro soukromé spoření na penzi, konkrétně pro posílání vyšších každoměsíčních úložek. Alespoň tři tisíce korun měsíčně si aktuálně spoří přes 150 000 účastníků třetího pilíře. Návrh má ve sněmovně pohodlnou většinu a schvalovat by se měl letos na podzim. Informovala o tom například Česká televize. Případné zdvojnásobení maximálního daňového odpočtu na celkových 48 000 Kč ročně by tedy bylo dalším zatraktivněním soukromého spoření na penzi.

další články