Aktuality

19.06.2020

Předčasné nástupy do penze

Rozdílné způsoby čerpání důchodu před řádným termínem jsou kvůli stoupajícímu zájmu tématem nejen na penzijních portálech.

Pomineme-li koronakrizi, letošním nejmedializovanějším tématem jsou bezesporu předčasné nástupy do penze. Ať už pro účastníky doplňkového penzijního spoření (DPS) ve formě předdůchodů, nebo jako předčasné důchody, které negativně ovlivňují výši následné řádné penze.

Portál Finance.cz přinesl odpovědi na nejčastější otázky.

Pokud jste dosáhli věku 60 let a ztratili jste práci nebo už nechcete pracovat, máte dvě možnosti. Můžete odejít do předčasného důchodu, nebo můžete pobírat předdůchod.

Co mají společného?
• Nástup je možný nejdříve pět let před dosažením řádného důchodového věku.
• Během pobírání patříte mezi státní pojištěnce a sociální pojištění platit nemusíte.
• Do řádného důchodu můžete odejít po dosažení důchodového věku.
• Při práci v předdůchodu a v předčasném důchodu si můžete vždy uplatnit základní daňovou slevu na poplatníka.

V čem se liší?
Odkud jsou peníze: Na předdůchod používáte prostředky ze svého naspořeného penzijka (DPS), předčasný důchod vám platí stát, a proto se vám následně krátí řádná penze.
Kolik jich je potřeba: Pro předdůchod aktuálně potřebujete v DPS cca 518 tisíc Kč, což odpovídá zákonné výplatě předdůchodu ve výši 8 629 Kč měsíčně po dobu pěti let (podle zákona je nutné, aby výše předdůchodu byla alespoň 30 % průměrné mzdy stanovené MPSV pro tento rok, která činí 33 429 Kč). Pro předčasný důchod našetřené peníze nepotřebujete, stát vám je pošle s tím, že vám sníží řádný důchod.
Práce: Předčasný důchodce pracovat může, ale pouze na pracovní smlouvu, která nezakládá účast na sociálním pojištění. Pobírání předdůchodu možnost práce a výši příjmů neomezuje.
Výpočet řádné penze: Řádný důchod vypočítaný po pětiletém pobírání předdůchodu bude vždy vyšší než při čerpání předčasného důchodu.

Předčasný důchod je tedy velmi výhodná forma financování posledních let před důchodem. Výši státního důchodu neohrozí, k výplatě používáte své našetřené prostředky z penzijka. Ale pozor, možné to je pouze u nového, doplňkového penzijního spoření, což je další důvod do něj ze starého PP (penzijního připojištění) přejít.

další články