Aktuality

11.05.2020

Penzijní připojištění: Loni se peníze zhodnotily nejvíc za posledních pět let

Průměrný výnos v transformovaných fondech dosáhl 1,2 procenta.

Zdánlivě dobré zprávy však uvádí do kontextu míra inflace. Žádný z osmi transformovaných fondů opět nedokázal inflaci porazit (jedná se o „staré penzijko“ neboli penzijní připojištění, do kterého se již sedm let nedá vstoupit a ve kterém stále spoří cca 3,3 milionu účastníků). Transformované fondy v minulém roce vytvořily souhrnný zisk 5,3 miliardy korun, celkový objem peněz v nich činil 427 miliardy Kč. Jenže inflace loni činila 2,8 procenta a s přehledem výnos 1,2 procenta pohltila.

Jedním z důvodů, proč lidé ve starém penzijku i přes tento fakt stále zůstávají, je zákonná povinnost penzijních společností každoročně připsat účastníkům tzv. nezápornou nulu. V transformovaných fondech tedy nelze prodělat a skončit v minusu, inflaci ale i s velmi dobrým zhodnocením většinou nepřekonávají. Informaci přinesly Právo a Novinky.cz.

Pokud chcete vyšší výnos a hodláte spořit ještě alespoň deset let, přejděte do DPS (doplňkového penzijního spoření). Přijdete o garanci nezáporné nuly, ale zhodnocení fondů je v dlouhodobém horizontu nesrovnatelně vyšší. Více informací naleznete v tabulce na konci této stránky.

další články