Aktuality

30.03.2020

Ovlivní aktuální situace penzijko?

Bude mít pandemie nového typu koronaviru dopad na soukromé spoření na penzi?

Finanční trhy jsou v současné době situací týkající se pandemie koronaviru pochopitelně ovlivněny a již jsme zaznamenali i výprodeje akcií. To samozřejmě ovlivňuje výnosy zejména dynamických, ale také vyvážených fondů, které mají ve svém portfoliu akcie zastoupené. Na druhou stranu aktuální situace přeje nákupu, jehož výhodnost se ukáže až v dlouhodobém horizontu. S takovými investičními příležitostmi, ale i s cenovými výkyvy a dalšími podobnými jevy účastníci doplňkového penzijního spoření už většinou počítají, protože penzijko jako dlouhodobý produkt během sedmi let své existence dokazuje, že nejrizikovější dynamická varianta spoření je také ta nejvýnosnější. A také že míra zhodnocení peněz účastníků roste právě s rizikem, které jsme ochotni akceptovat. Toho jsou dynamické fondy názorným příkladem.

Situace přeje připraveným, a jak jsme viděli například v letech 2018 a 2019, výhodně nakoupené akcie v době propadu jejich cen následně znamenaly značné výnosy, a to ve velmi krátké době. O tom celý akciový trh je a z logiky věci, i přes krize a útlumy, se jedná o oblast ziskovou. Jde jen o to, kolik bude v horizontu budoucích let právě těch úspěšných “tučných” roků, v kterých dobře sestavené portfolio zúročíme.

Co se týče konzervativních dluhopisových investic, zde se kvůli malé výnosnosti dluhopisů a u penzijního připojištění dokonce i díky garanci tzv. nezáporné nuly klienti nemají čeho obávat.

Jestli bude segment soukromého spoření na penzi jako celek aktuální situací nějak zásadně ovlivněn, se bohužel nyní nedá říci, to ukáže až čas. Zatím to ale nepociťujeme, počet ukončení penzijka se v současné době nezvyšuje.

další články