Aktuality

10.03.2020

Penzijko nabídlo vysoké výnosy, loňský rok byl ve znamení akcií

Média hodnotí vysoké výnosy DPS roku 2019.

Portál iDnes.cz přinesl souhrnný článek o loňských výnosech a situaci kolem penzijka po pětadvaceti letech jeho existence v České republice. Jubileum doprovázel stoupající počet účastníků a vynikající výsledky doplňkového penzijního spoření (DPS), tedy účastnických fondů nového penzijka. Dynamické fondy zhodnotily v roce 2019 vklady v průměru o 18,9 %, vyvážené o více než 10 %. Transformované fondy starého penzijního připojištění podle odhadů (výsledky ještě nejsou známé) připíší jen zhruba 1 % a opět neporazí inflaci.

Celkem si v některém z fondů třetího pilíře na konci roku 2019 spořilo na důchod 4 441 429 účastníků. Více než 3,3 milionu si jich stále spoří ve starých transformovaných fondech penzijního připojištění, do kterých se už sedm let nedá vstupovat. Počet účastníků nového DPS stoupl o 18 % na celkových 1 139 434 účastníků.

Ačkoliv se účastnické fondy doplňkového penzijního spoření podílejí na třetím pilíři jen 26 procenty účastníků a 12 procenty prostředků, vytvořily v loňském roce za celý sektor 38 procent zisku,“ podotýká k loňskému zhodnocení Aleš Poklop, prezident Asociace penzijních společností ČR. Nejvíce se dařilo akciím, takže nejvýše vklady účastníků zhodnotily dynamické fondy, které do nich v převážné míře investují. Téměř 20% zisk je důkazem toho, že se dynamická strategie v novém penzijku vyplatí.

Transformované fondy stojí při zemi, a to kvůli uzákoněné garanci nezáporné nuly. Ta je svazuje natolik, že investují velmi konzervativně, především do relativně bezpečných státních dluhopisů. Výnosnost tak obvykle nepřekoná ani inflaci. Její kumulovaná hodnota za období 2013 až 2019 činila 10,6 %. Transformované fondy během stejného časového úseku zhodnotily jen zhruba o 8 %. Komu zbývá do důchodu více než deset let, měl by zvážit přechod do nového penzijka.

Článek portálu iDnes.cz je uložen zde.

další články