Aktuality

27.01.2020

Penzijní reforma bude?

Dočkáme se tolik očekávané a potřebné reformy důchodového systému? Vládní ANO s ní nespěchá, koaliční ČSSD ale přinesla varianty.

Ministryně práce a sociálních věcí Maláčová z ČSSD představila tři možné varianty důchodové reformy. U hnutí ANO se ale s nadšením nesetkaly. Premiér Babiš by podle svých slov raději řešil změny, které budou mít rozpočtový dopad v nejbližších letech, a nevyloučil, že jeho kabinet už v tomto volebním období s důchodovou reformou nepřijde. Maláčová přitom představila tři alternativy vypracované její důchodovou komisí. V nich je zohledněna náročnost některých profesí, narovnání výše důchodů pro ženy, zvýhodnění pečujících fiktivním vyměřovacím základem či třeba pevný bonus za každé dítě (návrh je 500 Kč).

Babiš ale, podobně jako pravicová opozice, Maláčové vyčítá absenci plánu financování. Jádrem sporu uvnitř koalice se stal tzv. nultý pilíř. Stávající první pilíř se má totiž nově podle Maláčové rozdělit a z něj vzniknuvší nultý pilíř, tedy tzv. základní důchod, by měl zajišťovat minimální částku. Neboli příjem, který v penzi dostane každý senior, který získal potřebnou dobu pojištění a dosáhl důchodového věku. Lidé by si také průběžně mohli zjišťovat, jaký důchod mohou zhruba očekávat.
Články o možné důchodové reformě přinesl portál Novinky.cz. Přečíst si je můžete zde a v dalším článku zde. Vzhledem k tomu, že osud státních důchodů je i nadále nejistý, doporučujeme spořit si na penzi soukromě u jedné z osmi státem licencovaných penzijních společností.

další články