Aktuality

21.01.2020

Penzijko v roce 2020

Jak vidí budoucnost spoření na penzi prezident APS ČR?

Penzijko oslavilo čtvrtstoletí fungování na českém trhu. Jubileum doprovázel stoupající počet účastníků i velmi dobrých výsledků zhodnocení, ale také debaty o úpravách 3. pilíře ze strany MPSV. A tyto okolnosti velmi pravděpodobně ovlivní i dění okolo penzijního spoření v tomto roce. Počet nově vstupujících účastníků by měl nadále překračovat počet těch, kteří nastupují do penze a systém opouštějí, takže 3. pilíř bude sílit i co do objemu spravovaných prostředků.
Z hlediska zhodnocování prostředků účastníků je predikce – především u dynamických portfolií – vždy velmi náročná. Pokud se ale opřeme o výsledky z posledních měsíců roku 2019, které splnily očekávání, začátek roku by měl pokračovat ve stejném duchu. A přestože část ekonomů mluví o krizi, která je za dveřmi, najde se i stejný počet těch, kteří naopak predikují pro rok 2020 jen to nejlepší.
Jisté je, že v roce 2021 přejdou penzijní společnosti na mezinárodní účetnické standardy IFRS. Tato skutečnost se sice do života klientů nijak nepromítne, bude s tím ovšem v tomto roce souviset hodně práce i změny interních procesů ve společnostech.

Celý komentář přinesl magazín Top finance – Bankovnictví ve svém lednovém vydání.

další články