Aktuality

17.06.2019

Penzijko vám letos vydělá víc

Výnosy nejen u dynamičtějších strategií podpoří také růst úrokových sazeb ČNB.

Letos může velmi solidní výnos očekávat zhruba 600 tisíc Čechů, kteří v novém penzijku, tedy doplňkovém penzijním spoření, vsadili na dynamičtější strategii. A to nejen kvůli růstu úrokových sazeb na mezibankovním trhu, které má Česko v současnosti nejvyšší v celé EU, ale také díky dosavadním dobrým výsledkům investic do akcií.
Lepší výsledek než loni mohou ale očekávat i ti nejopatrnější účastníci, kteří spoří v konzervativních fondech. „Vzhledem k tomu, že rostly také úrokové sazby, očekáváme, že lepší zhodnocení než loni zaznamenáme nejen u vyvážených a dynamických, ale i u konzervativních fondů, jejichž portfolio tvoří z většiny státní dluhopisy,“ říká Aleš Poklop, prezident Asociace penzijních společností ČR pro Lidové noviny. Právě penzijní fondy v minulých letech doplácely na nízké úrokové sazby. Kvůli nim vykazovaly nízké výnosy dluhopisy, které zaujímají v portfoliích těchto fondů většinový podíl.
Počet lidí, kteří vstupují do účastnických fondů (fungují od roku 2013), postupně roste. Letos v prvním čtvrtletí dokonce poprvé překonal hranici jednoho milionu účastníků, když v nich od začátku roku do března přibylo bezmála 50 tisíc lidí. Roste přitom i počet těch, kdo přecházejí ze starého systému transformovaných fondů (penzijní připojištění) do nových účastnických fondů (doplňkové penzijní spoření).
Celý článek o očekávaných výnosech v penzijku i s výroky prezidenta APS ČR přinesly Lidové noviny 10. června.

další články