Aktuality

12.11.2018

Penzijko a daňová optimalizace před koncem roku

I zaměstnanci by si měli před koncem roku ohlídat využití výhod, na které mají ze zákona nárok a které jim pomohou snížit daně.

Váš osobní roční daňový základ za jednotlivé roky mohou snižovat nezdanitelné položky, tedy tzv. daňové odpočty. Mezi ně patří například zaplacené úroky z úvěru, kterým řešíte bydlení, zaplacené příspěvky na životní pojištění nebo třeba naspořené peníze, jež jste si poslali na své penzijko. A to ať už na smlouvu o penzijním připojištění, nebo o doplňkovém penzijním spoření.
Před posledním prosincem si totiž na svém soukromém penzijním účtu můžete za účelem maximalizace daňového odpočtu doplatit vklady. Daňový základ si tak ponížíte až o nezanedbatelných 24 tisíc korun, což znamená reálnou úsporu 3 600 Kč. Pro účely daňového odpočtu se hodnotí vlastní vklady na smlouvu během roku nad částku 12 000 korun. Měsíční příspěvek tedy musí v průměru přesáhnout tisícovku. Pokud jste na to celý rok nemysleli, dobrá zpráva je, že peníze na smlouvu o penzijním připojištění nebo doplňkovém penzijním spoření je možné za účelem daňového odpočtu doplatit i koncem roku. Důležité ale je o tomto nenasmlouvaném, tedy mimořádném příspěvku svou penzijní společnost informovat. U většiny z nich stačí zavolat na příslušné call centrum. A na již zmíněný odpočet 24 000 Kč dosáhnete při uložených 36 tisících korun ročně.
Článek o daňové optimalizaci přinesl portál E15.cz a vy si jej můžete celý přečíst zde.

další články