Aktuality

17.10.2018

Zaměstnavatelé chtějí přispívat na penzi

Situace na trhu práce vrací tento méně využívaný benefit do hry.

Od svého zaměstnavatele dostává v České republice příspěvek na penzi pouze každý pátý účastník. Nicméně současná rekordní zaměstnanost (která je v České republice nejvyšší v EU) a s ní související přetahovaná personalistů o pracovníky vrací zaměstnanecké benefity do hry. A mezi nimi zejména příspěvek na penzi.
Přitom výhody tohoto příspěvku jsou oproti například zvýšení platu o stejnou částku značné. Když budete chtít tisícovku navíc, abyste si ji na své penzijko následně poslali, a necháte si o tuto částku zvýšit plat, zaměstnavatel bude muset z firemní pokladny vytáhnout ne tisíc, ale 1 340 Kč! Ty následně podlehnou 15% dani z příjmu, dále je poníží odvody za zdravotní a sociální pojištění a vám se k výplatě připíše necelých sedm stovek.
V případě, že místo zvýšení platu požádáte o posílání této tisícovky přímo na penzijko, přijde vám 1 000 Kč, tedy ani o korunu méně. A stejně tak zaměstnavatel nezaplatí ani o korunu více. I to je pravděpodobně jeden z důvodů, proč se firmy v boji o pracovníky k tomuto oboustranně výhodnému benefitu vracejí.

další články