Aktuality

10.10.2018

Důchod: kdy a jak do něj odejít?

Odejít dřív, najít si brigádu, pracovat na procenta?

Přehled podmínek, jejichž splnění k čerpání státní penze vede, shrnula ve svém článku redakce iDnes.cz. Vyberte si, zda odejdete do penze dřív, budete pracovat tzv. na procenta, nebo začnete pobírat státní penzi a nepohrdnete přivýdělkem. Není žádné tajemství, že výše důchodu od státu je oproti platu většiny Čechů tristní. Její výpočet závisí na tom, jak dlouho jste byli pojištěni a kolik jste v jednotlivých letech vydělávali. Počítá se s příjmy od roku 1986 a zároveň za dobu, kdy jste byli plnoletí. Jako penzisté si můžete bez omezení přivydělávat a odchod do důchodu není nutně důvodem k rozvázání pracovního poměru.

Práce nebo podnikání v penzi
Penzi si můžete zvýšit prací či podnikáním v důchodu. Podmínkou je, že za vás bude odváděno důchodové pojištění. Po každých 360 odpracovaných dnech (nemusí být v kuse) můžete požádat o zvýšení penze. Což bude 0,4 % částky, z níž byl důchod původně vypočítán.

Předčasný důchod
Penze vyplácená v předčasném důchodu je nižší, než kdybyste počkali na řádný důchod. A takovou zůstane i po dosažení důchodového věku. Zvýšit vám ji tak mohou pouze různá vládní navýšení či valorizace.

Předdůchod
Nastoupit do předdůchodu smíte až pět let před dosažením důchodového věku stejně starého muže (ženy nejsou nijak zvýhodněné) a musíte pro tuto možnost mít naspořeno. Více v našem článku o předdůchodu.

Práce „na procenta“
Jedná se o práci v důchodovém věku, kdy ale o penzi nepožádáte, i když už můžete. Dostáváte tedy jen plat a váš budoucí důchod nepobíráním „bobtná“. Takovéto tři měsíce práce v důchodovém věku bez zažádání o přiznání penze vydají za celý rok práce před dosažením důchodového věku. Procentní výměra vaší penze se totiž zvyšuje o 1,5 procenta za každých dokončených 90 dní! U důchodu 10 000 korun jde o navýšení přibližně o 200 korun měsíčně.

Co se vám tedy vyplatí? Vše si řádně spočítat, ale hlavně se na stáří zabezpečit i po vlastní ose a spořit si také individuálně. Celý článek z portálu iDnes.cz je uložen zde.

další články