Aktuality

02.08.2018

Nová ministryně práce a sociálních věcí chce zvyšovat důchody

Jana Maláčová z ČSSD má v plánu přidávat důchodcům i státním zaměstnancům.

Premiér Babiš vidí důchodovou reformu jako velkou prioritu. Nicméně ČSSD před volbami hovořila o tom, že není potřeba reforma, ale jen dílčí změny. Podle nové sociálnědemokratické ministryně je celá řada oblastí, které se stárnutím společnosti souvisí a které je potřeba prodiskutovat a připravit. Zmiňuje koncept dlouhodobé péče, který by mohl být součástí důchodové reformy, líbí se jí německý pojistný systém v rámci veřejného pojištění, chce podporovat myšlenku zaměstnávání lidí starších 55 let, a to díky systému takzvaného sdíleného pracovního místa. Většina lidí v tomto věku podle ní již nechce pracovat na plný úvazek, ale vyhovuje jim pouze úvazek částečný. Takové pracovní místo lze sdílet třeba s matkou malých dětí. Navíc tam ministryně vidí i možnost přenosu zkušeností. Uvedla to v rozhovoru pro portál Aktuálně.cz, který si můžete přečíst zde.

Ve vládním programu je důchodová reforma obsažena, ale víme o ní pouze to, že jejím principem má být oddělení důchodového účtu od státního rozpočtu. Takový krok udělá systém transparentnějším, ale problém samotný významněji neřeší. Týdeník Ekonom na základě údajů OECD spočítal, že zatímco dnes tvoří výdaje na penze, zdravotní a sociální péči 43 procent rozpočtu, v roce 2060 by to bez reformy bylo 75 procent. To by znamenalo de facto kolaps ostatních funkcí státu. Hospodářské noviny to uvedly ve svém posledním červencovém vydání.

Nicméně i když se důchody po ministerské rošádě zvednou, určitě není dobré zapomínat na vlastní strategii, jak se na stáří zajistit. A od toho je tu doplňkové penzijní spoření.

další články