Aktuality

02.05.2018

Bude mi státní důchod stačit?

Blesk přinesl ve svém speciálu desítky otázek a odpovědí k tématu „stáří a peníze“.

Deník Blesk připravil na předposlední dubnové pondělí jako přílohu speciál s názvem Stáří. V jeho obsahu tedy samozřejmě nemohla být opomenuta ani finanční stránka „podzimu života“. A tak se mezi několika stovkami praktických otázek objevily i takové, na které by měl znát nebo alespoň chtít slyšet odpověď každý, kdo nebere svou životní situaci po ukončení aktivního pracovního života na lehkou váhu.
V první části dotýkající se našeho tématu penzí se mohli čtenáři dočíst, jak si vylepšit státní důchod doplňkovým penzijním spořením. Příloha Stáří nabídla stručné a jasné odpovědi například na otázky, zda je možné měnit během spoření investiční strategii, jaké nevýhody má jednorázový výběr naspořených prostředků či zda jsou za doplňkové penzijní spoření nějaké poplatky.
V druhé části se penzijní téma přeneslo do oblasti předdůchodů. Tedy způsobu, jak do penze odejít dřív, ale nesnížit si budoucí starobní důchod od státu. Popsán byl rozdíl oproti předčasnému důchodu a dále se čtenář například dozvěděl, jestli je možné si k předčasnému důchodu přivydělat, co se změní, až „předčasný důchodce“ dosáhne řádného důchodového věku, nebo i ryze praktickou věc: jak dlouho trvá vyřízení žádosti.

další články