Aktuality

05.03.2018

APS ČR zveřejnila výsledky účastnických fondů za minulý rok

Přibylo téměř čtvrt milionu nových smluv a počet účastníků dětského penzijka se více než zdvojnásobil.

Asociace penzijních společností ČR zaznamenala v doplňkovém penzijním spoření rekordní rok. K 31. prosinci 2017 si v něm spořilo na penzi 763 332 lidí. Meziročně vzrostl počet účastníků o 42 %. Ještě vyšším tempem přibývaly tzv. dětské smlouvy, kterých bylo ke konci roku uzavřeno 26 787 a jejichž počet se meziročně více než zdvojnásobil. Celkem mají lidé v účastnických fondech naspořeno téměř 30 miliard korun.
Čtvrté čtvrtletí podtrhlo trend, který jsme pozorovali už od začátku roku 2017. Trh penzijního spoření roste, lidé mu věří a smlouvy se uzavírají nejrychlejším tempem od roku 2013, kdy jsme produkt zaváděli. Ukazuje se, že možnost investovat naspořené peníze do dynamičtějších fondů nese výsledky, které původní penzijní připojištění nemůže mít. Zatímco tak ze starých fondů v roce 2016 přestoupilo do doplňkového penzijního spoření jen necelých 18 tisíc lidí, loni už jich bylo 40 tisíc. Pokračování tohoto zájmu očekáváme i do budoucna. Současně budeme podporovat legislativní úpravy, které by měly spoření na stáří ještě více zatraktivnit, ať půjde například o povinný příspěvek zaměstnavatelů, navýšení státních příspěvků, nebo zlepšení podmínek pro OSVČ,“ říká prezident APS ČR Aleš Poklop.
Z pohledu zhodnocení si nejlépe vedly dynamické fondy, které investují převážně do akcií. Ty připisovaly zhodnocení nejčastěji mezi 5 až 9 %, výjimkou nebyla ani dvouciferná čísla. Vyvážené fondy, kde už je akciový podíl nižší a dluhopisový vyšší, vykazovaly nižší zhodnocení, stále ale většinou nad inflací, v některých případech dokonce okolo 4 %. Povinné konzervativní fondy v uplynulém roce kvůli poklesu cen dluhopisů většinou připsaly záporné zhodnocení, od založení ale vykazují zisk.

další články