Aktuality

21.02.2018

Uplynulý rok potvrdil, že se při spoření na penzi v dlouhodobém horizontu vyplatí dynamická strategie

Investice do akcií loni střadatelům vydělaly výrazně více než konzervativní fondy.

Podle předběžných výsledků loni dynamické fondy svým střadatelům vynesly mezi 4 a 14 % zisku. Rozdíly jsou dány různým složením portfolií (některé fondy mají i sto procent investic v akciích) a také tím, zda je měnové riziko v korunách, nebo zda fondy pracují s americkým dolarem, který loni poměrně výrazně oslabil.
V průměru jsou za delší období rozdíly v jednotlivých účastnických fondech doplňkového penzijního spoření menší. Nejlepší vyvážené fondy překonaly 4% zhodnocení, což je při situaci na dluhopisovém trhu poměrně značný úspěch. Z dynamických fondů překonaly hranici 10 % dokonce dva, rekordman dosáhl na 14% zhodnocení. Do plusu se loni nedostal ani jeden z povinných konzervativních fondů, pokles cen dluhopisů jim ve skutečnosti vymazal i většinu výnosu za předchozí roky. V těchto fondech je přitom investována skoro polovina majetku „nového“ třetího pilíře.
Celý článek o tom, jak se loni dařilo střadatelům v účastnických fondech, si můžete přečíst na portále iDnes.cz, uložen je zde.

další články