Aktuality

20.04.2017

Chystáte se přejít na „nové“ penzijko?

Nebo chcete změnit penzijní společnost, případně investiční strategii? Kolik to stojí a jak dlouho to trvá?

Téměř čtyři miliony lidí, kteří si na penzi spoří v původním systému, tedy mají tzv. penzijní připojištění (dnes označované jako transformované fondy), obdrží za rok 2016 nízké výnosy. Podle odhadů analytiků mezi půl a jedním procentem. A inflaci, která loni dosáhla 0,7 %, pravděpodobně překonají jen tři fondy z osmi. Ultrakonzervativní investice totiž díky zákonnému nastavení, které zaučuje nezáporného zhodnocení, nemají moc možností pro změnu k lepšímu.
Jestli vás láká přechod na doplňkové penzijní spoření, mějte na paměti, s možností vyššího zisku roste zároveň i riziko. V případě přechodu u stejné penzijní společnosti vás čeká dvouměsíční výpovědní lhůta a další měsíc trvá převod peněz do nového fondu doplňkového penzijního spoření. Vše může samozřejmě proběhnout rychleji a nic vás to nebude stát.
Přestupovat mezi penzijními společnostmi jde jen v rámci nového penzijka a trvá o poznání déle, a to čtyři až sedm měsíců. A pokud máte navíc smlouvu u penzijní společnosti, od které hodláte odejít, uzavřenou kratší dobu než pět let, může vám být naúčtován poplatek až 800 Kč.
Pro změnu investiční strategie, tedy rozložení vašich úspor mezi konzervativní, vyvážené a dynamické účastnické fondy, se můžete rozhodnou kdykoliv, ale většinou je pouze poprvé v daném roce zdarma. Každá další úprava může být zpoplatněna, u některých společností až pěti sty korunami. Detailní informace jednotlivých společností si můžete přečíst v článku na portále Peníze.cz, uložen je zde.

další články