Aktuality

13.04.2017

Vláda přidá důchodcům v příštím roce zhruba 500 Kč. Znamená to další zadlužení už tak předluženého systému. Kdy se všechno zhroutí?

Loňský „rekordní“ výběr důchodového pojištění znamená pouze to, že je schodek systému nižší, stále ale je. Plánované zvýšení důchodů ho zase jenom zvýší.

Poslanci schválili nová pravidla pro důchody. Důchodový věk se má zastropovat na 65 letech věku, a navíc se mají zvýšit i penze. V příštím roce v průměru o 500 korun měsíčně. Může za to nový vzoreček pro výpočet jejich valorizace. Nyní se penze zvyšují o třetinu růstu reálných mezd, do budoucna by měly stoupat o celou jeho polovinu. Přestože je výběr důchodového pojištění podle premiéra Sobotky rekordní, stále je nutné důchody dotovat. Za loňský rok jde o 14,1 miliardy Kč. A pokud se mají do budoucna penze zvyšovat podle nové valorizace, bude třeba systém dotovat ještě víc. Stále totiž platí, že státní důchod funguje na principu „pay as you go“ – co se vybere na pojištění, rozdělí se mezi penzisty. Z demografického hlediska je tato cesta neudržitelná, doplňkové způsoby zabezpečení na stáří jsou nutností.

Nad budoucností českého důchodového systému se v zajímavém komentáři zamýšlí Jan Lipold na stránkách Aktuálně.cz.

další články