Aktuality

10.04.2017

Jak nepřijít o státní podporu? Stačí dodržet několik zásad

V doplňkovém penzijním spoření dostáváte státní podporu automaticky a její výše se odvíjí od výše vaší úložky. Aby se podpora vždy připsala, nesmí být porušena jednoduchá pravidla.

Deník Aha! svým čtenářům nabídl souhrnný přehled nejčastějších chyb a také zajímavých doporučení, která je dobré mít na paměti a nepodcenit při spoření na penzi. Důležité je neposílat úložku na poslední chvíli. Ať už své penzijní společnosti posíláte peníze převodem, složenkou, nebo je nosíte hotově, měly by na její účet dorazit nejlépe dva dny před koncem měsíce. „Abyste měli nárok na státní příspěvek, musí být ten samý měsíc peníze připsány na účet penzijní společnosti,“ vysvětluje v článku Aleš Poklop, prezident Asociace penzijních společností ČR. Přestože vaše penzijní společnost žádá ministerstvo o zaslání státních příspěvků čtvrtletně, nespoléhejte na to, že můžete peníze odeslat se zpětnou platností.
V případě, že si chcete neplánovaně uložit na penzi více peněz, každou takovou mimořádnou platbu určitě své společnosti nahlaste. Penzijní společnost totiž nemusí rozeznat, zda zvyšujete pravidelnou měsíční úložku, chcete získat daňové zvýhodnění, nebo si prostě chcete jen na stáří přilepšit. Peníze je také možné poslat jednorázově za celý rok předem. V takovém případě se ve smlouvě ujistěte, zda jste si takovéto platby dohodli. „Při každé platbě, která neodpovídá smlouvě, kontaktujte svou penzijní společnost a sdělte jí, jak má s penězi naložit,“ objasňuje Poklop. Pokud nemáte peněz nazbyt a vyšší, tedy z hlediska státní podpory výhodnější příspěvek na penzi je pro vás nedosažitelný, řekněte si o peníze svému zaměstnavateli. Přidat vám na penzi je pro něj totiž o mnoho výhodnější než vám zvýšit plat. Nemusí z této částky platit státu žádné odvody. A na závěr jedno ujištění: když na poslání úložky ve vaší peněžence zkrátka nezbylo, nic se neděje, dluh nevzniká a rozhodně na vás za to nikdo nepošle exekutora. Akorát jste si za daný měsíc nepřispěli a pochopitelně tak přišli o státní podporu až 230 Kč. A to je škoda.

Celý článek si můžete přečíst zde.

další články