Aktuality

09.07.2018

Nejčastější výmluvy, proč si nespoříme na penzi

Nespořit si na penzi může znamenat finanční propad po ukončení produktivního života. Na měsíční živobytí pak bude muset stačit státní penze, jejíž průměrná výše přesahuje 11 tisíc.

Šest nejčastějších výmluv, které Češi používají ke zdůvodnění, proč si neodkládají na důchod u penzijních společností, přinesl portál iDnes.cz. A to včetně protiargumentů, tedy důvodů, které vysvětlují, že spoření cenu rozhodně má a že výmluvy nejsou odůvodněné.

Výmluva č. 1:
Nemám na to, finance na odkládání si na penzi mi z mého příjmu zkrátka nezbývají.
Protiargument: Spořte si méně, tedy jen tolik, kolik si můžete dovolit. Už vašich uložených 300 Kč navýší státní příspěvek.

Výmluva č. 2:
Někdo mě o úspory připraví.
Protiargument: Úspory jsou u penzijních fondů dobře uloženy a možnost, že se jich nedočkáte, je opravdu mizivá. Nicméně pokud máte strach, můžete spořit také s garancí, že na konci programu budete mít na svém penzijním účtu minimálně to, co jste vložili.

Výmluva č. 3:
Pracuji celý život, stát se o mě postará.
Protiargument: Ano, postará, ale zkuste následující měsíc žít z 11 tisíc a možná názor na spoření změníte. Navíc zvyšující se poměr počtu důchodců na jednoho pracujícího zcela jistě povede k relativnímu snižování základních penzí. Podle současných odhadů v průměru až k hranici 30 % průměrného platu.

Výmluva č. 4:
Důchodu se stejně nedožiji.
Protiargument: Hlavní aktuální demografickou změnou je a bude, že se více lidí dožívá vyššího věku. Podle dnešních statistik vás průměrně čeká nejméně 15 let života v penzi. Se zlepšující se zdravotní péčí to bude nejspíš ještě více.

Výmluva č. 5:
Nechci vyhazovat peníze za poplatky.
Protiargument: Penzijní společnosti mají zákonem stanovené limity nákladů, například náklady za provize, za správu fondů a za zhodnocení prostředků účastníků penzijního spoření. To znamená, že si společnosti nemohou libovolně stanovovat své poplatky.

Výmluva č. 6:
Splácím hypotéku a to je moje spoření na penzi.
Protiargument: Vlastnit splacenou nemovitost, ve které v klidu dožijete, je jistě do penze velké plus. Nicméně vám zaručí bydlení, ale už nutně ne vaši důstojnou životní úroveň, tedy dostatek financí na koníčky a kratochvíle.

další články