Aktuality

15.06.2018

Třikrát o odchodu do důchodu

Kdy a za jakých podmínek můžete začít čerpat státní penzi?

Situace ohledně odchodu do důchodu je oproti generaci našich rodičů velmi odlišná. Například když vám je dnes přes padesát let. Do začátku čerpání státní penze máte ještě hodně daleko, zatímco vaši rodiče se v tomto věku už pomalu mohli loučit s pracovním kolektivem a plánovat, co budou v penzi dělat. Vaše možnosti v případě, že chcete důchod začít čerpat, jsou tři: řádný starobní důchod, předčasná penze a předdůchod. Souhrnný přehled přinesl portál iDnes.cz. Ten si můžete přečíst a svůj nástup do penze naplánovat zde.

Řádný starobní důchod
V současné době platí, že ženy odcházejí do důchodu dříve než muži. A v případě, že vychovaly děti, mohou do penze nastoupit ještě o něco dříve. Odpracováno musíte mít v současné době 34 let, za rok to ale bude už 35. Pokud chcete v práci přesluhovat, budete mít vyšší penzi, než když nastoupíte hned v první den, kdy vám vzniká nárok. A pokud slušně vyděláváte, je mnohdy lepší požádat o penzi a dál pracovat. Dva příjmy najednou mohou být výhodnější než nízké navýšení důchodu.

Předčasný důchod
Předčasný důchod je variantou, když chcete dobu čekání na penzi uspíšit. Nastoupit do předčasného důchodu můžete až pět let předtím, než vám vznikne nárok na řádnou penzi. Podmínkou je, že váš důchodový věk je vyšší než 63 let a současně jste už oslavili šedesátiny. Pokud je váš důchodový věk nižší než 63 let, můžete do předčasného důchodu nejdříve tři roky před vznikem nároku na penzi. Pozor ale, předčasný důchod znamená krácení vašeho příjmu od státu a toto krácení trvá i poté, co vám vznikne nárok na řádný důchod!

Předdůchod
Možnosti nastoupit do předdůchodu můžete využít až pět let před dosažením důchodového věku stejně starého muže (víc napoví tabulka na portále iDnes.cz). Ženy zvýhodněné nejsou a platí, že předdůchod musí trvat alespoň dva roky. Vyřizovat jej nebudete na rozdíl od ostatního důchodu na ČSSZ, ale u své penzijní společnosti, kde si spoříte. Na svůj předdůchod si ale musíte sami předem spořit v doplňkovém penzijním spoření po dobu alespoň pěti let.

další články