Aktuality

26.03.2018

Stavební spoření a penzijko jako soupeři o výhodnější spořicí produkt

S běžnými účty v bance své úspory moc nezhodnotíte. Střadatelé tak využívají možností jiných produktů.

Primární cíl penzijka, tedy zabezpečit se na stáří, je pro ně zajímavý až v druhém plánu. Pravidelná a hlavně nezanedbatelná státní podpora totiž jen těžko hledá konkurenci. Řeč je o střadatelích, které nezaujalo trvale nízké úročení na bankovních účtech, a rozhodli se využít výhod jiných finančních produktů. A to aniž by sledovali jejich původní cíl. Nic nelegálního samozřejmě nečiní, pouze si spočítali výhody. Tedy peníze, které tímto způsobem vydělají. A protože postupný a očekávaný růst úrokových sazeb střádání podporuje, největší popularitě se těší především penzijní a stavební spoření.
Doplňkové penzijní spoření se na žebříčku oblíbenosti posunulo od loňska o sedm procentních bodů. A jako první produkt vedle stavebního spoření tak překonalo padesátiprocentní oblibu.
Stačí vzít do ruky kalkulačku a porovnat si, jak výhodná je v celoročním porovnání například pravidelná měsíční úložka tisíc korun s jistým bonusem 230 Kč od státu a dále i se zúročením, které penzijní společnost svým klientům vydělá. Na druhé misce pomyslných vah je jako vysloveně nezajímavý soupeř běžný účet s ani ne procentním úrokem nebo třeba spořicí účet s jednoprocentním úrokem, ale zejména s nulovým příspěvkem od státu.
Článek o oblibě finančních produktů jako nástrojů na spoření přinesl portál Novinky.cz a vy si jej můžete přečíst zde

další články