Aktuality

29.01.2018

Experti se vyjádřili k možnosti povinného příspěvku zaměstnavatelů na penzi

Zaměstnanci by se díky této povinnosti opět přiblížili k důstojnějšímu prožití penze.

Není žádným tajemstvím, že výše důchodu vypláceného státem je v současné době tristní a ani vyhlídky do budoucna naději na zlepšení nedávají. Právě naopak. Systém nutně potřebuje reformu, na penze budoucích důchodců bude vydělávat méně ekonomicky aktivních než v současnosti a náhradový poměr je v ČR jeden z nejhorších v Evropě.
V případě, že by zaměstnavatel měl povinnost zaměstnancům na penzi přispívat, by se opět o něco zvýšila šance pracujících na důstojnější prožití období, kdy již nebudou ekonomicky aktivní. Mezi další faktory hovořící pro tuto změnu patří i ten, že zaměstnanecký příspěvek se na penzijním účtu pracujícího objeví v plné výši, protože je osvobozen od odvodů na sociální a zdravotní pojištění. Nabízí se sice možnost, že zaměstnanec zažádá o zvýšení platu a následně navýšení své mzdy na penzijní účet pošle, ale vždy z něj nemalou část odevzdá státu.
K možnosti povinného příspěvku zaměstnavatele na penzi se vyjádřil pro portál Peníze.cz i prezident Asociace penzijních společností ČR Aleš Poklop. Jeho výrok si můžete přečíst zde.

další články