Aktuality

12.09.2017

Zajištění na stáří jako téma volební kampaně

Zástupci nejsilnějších politických stran v debatě o českém penzijním systému.

„Růžovou budoucnost v penzi nečekejte. Přijde, pouze pokud budete mít dost dětí, které se o vás postarají, nebo si budete velmi důsledně šetřit.“ I tak se vyjádřili někteří zástupci šestice nejsilnějších politických stran v živě vysílané debatě, kterou uspořádal deník Blesk před volbami do Poslanecké sněmovny. Stát se totiž do budoucna zřejmě postará jen o malou část peněz, které budou senioři potřebovat.
Zbyněk Stanjura z ODS navíc vyvrátil poměrně rozšířený omyl, že odvody na sociální pojištění jsou vlastně spořením na důchod. Lidovec Jan Bartošek, který je zároveň místopředsedou Sněmovny, je toho názoru, že když bude občan zodpovědně pracovat, má na odpovídající důchod právo. Stát se tedy o takového pracujícího v penzi postará, ale takový člověk by měl zodpovědně vychovat své děti a připravit tím státu budoucí plátce do sociálního systému. V opačném případě si bude muset každý zajistit své vlastní prostředky, apeloval lidovec Bartošek.
Se spořením jako spoluúčastí na penzi souhlasí i TOP 09. Markéta Pekarová Adamová zdůraznila, že stát na jejich vyplácení nemá peníze už nyní, a proto se obává, že si do budoucna zaděláváme na velký problém. Paradoxem totiž je, že i přes relativně ekonomicky úspěšné období jsme, co se týká rozpočtu státních důchodů, „v minusu“. A to v řádu desítek miliard korun, přičemž tento dluh zatím neustále narůstá.
V debatě také došlo na téma zastropování věku pro odchod do důchodu, který je nyní nastaven na 65 let. Už v návrhu, který byl letos schválen, je zmínka o revizi. Ta by měla proběhnout každých pět let. Některé státy EU přitom mají hranici věku pro odchod do důchodu ještě níže, jejich senioři tedy chodí do penze mladší. Nicméně hnutí ANO 2011 zřejmě bude chtít po volbách tuto hranici posunout výš. Podle členky hnutí Radky Maxové na hranici 67 let.
Záznam debaty můžete zhlédnout zde.

další články