Aktuality

31.07.2017

Mladí lidé mají o výši důchodů značně zkreslené představy

A to bohužel v tom horším smyslu. Domnívají se totiž, že důchody jsou o hodně vyšší než ve skutečnosti a nebude problém z nich důstojně vyžít.

Přestože více než milion českých seniorů nemá starobní penzi ani 12 tisíc korun, devět z deseti mladých lidí její výši tipuje nad skutečnou úrovní, nejčastěji mezi 14 až 17 tisíci. O to horší je fakt, že více než třetina mladých mezi 20 a 35 lety se domnívá, že v důchodu není potřeba se uskromňovat. V reálné situaci by ale 43 % českých důchodců mělo problémy zafinancovat nečekaný výdaj ve výši 10 tisíc Kč. I když průměrný důchod roste (v současnosti dosahuje 11 807 Kč), více než polovina seniorů z jejich celkového počtu 2,4 milionu na tuto částku nedosáhne.
Celá čtvrtina mladých lidí si na stáří neodkládá žádné peníze. A pouze třetina dotázaných měla obavy z toho, že v důchodu budou mít finanční problémy a že se případně budou muset uskromňovat. Naopak více než polovina očekává přibližně stejnou životní úroveň. Přitom náhradový poměr činí v současné době pouhých 41 %.
Článek s daty z průzkumu přinesl portál Blesk.cz a vy si jej můžete celý přečíst zde.

další články