Aktuality

30.06.2017

Druhý důchodový pilíř definitivně skončil

Poslední červnový den byl termínem, dokdy mohli účastníci druhého pilíře vrátit peníze do státního systému. Žádost podalo 800 z nich. Zajistili si tím nezkrácení budoucího státního důchodu.

Většina lidí se ale rozhodla peníze státu nevrátit. V rámci důchodové reformy ve fondech druhého pilíře naspořili za tři roky fungování přes tři miliardy korun. A ty musely penzijní společnosti po zrušení pilíře vrátit. Více než 70 tisíc účastníků si do konce minulého roku peníze nechalo poslat na účet. Dalších šest tisíc je převedlo na své doplňkové důchodové spoření. Všem přitom náleží jak částka, kterou naspořili z vlastní kapsy, tak tři procenta, která jim z jejich povinného důchodového pojistného přispíval stát. A navíc i zhodnocení, kterého dosáhl penzijní fond. Zbývajících osm tisíc účastníků si nestihlo peníze z fondů vyzvednout, a tak je penzijní společnosti v lednu poslaly na Finanční správu, kde si o ně mohou majitelé žádat.
Jak se vyplatí peníze z druhého pilíře vracet, ukazuje následující příklad: Muž, který odchází v 63 letech do důchodu a bral v průměru 35 tisíc korun měsíčně, si ve druhém pilíři za tři roky naspořil 37 800 korun. Od státu po 46 odpracovaných letech dostane důchod 15 009 korun. Kdyby peníze z druhého pilíře převedl zpět, bude dostávat 15 173 korun (což je o 1 % více). Vrácení peněz státu se mu tak vyplatí až po 19 letech v penzi.

Informace o konci druhého pilíře a vracení peněz přinesl portál iDNES.cz a vy si je můžete přečíst zde

další články