Aktuality

20.12.2016

Účastníci druhého pilíře, kteří nezažádali o své úspory, se o ně budou moci přihlásit v příštím roce na finančních úřadech

Z již zrušeného druhého důchodového pilíře dosud byly nebo do konce roku budou vráceny úspory více než 75 tisícům účastníků. Zbylí střadatelé, kteří ve stanovené lhůtě penzijním společnostem nenahlásili způsob výplaty, budou muset pro své peníze v příštím roce na finanční úřady.

Přesto, že druhý důchodový pilíř již definitivně skončil, část jeho bývalých účastníků si na naspořené prostředky ještě chvíli počká. Penzijní společnosti úspory účastníkům buď už vrátily, nebo v nejbližších dnech vrátí. Výjimku ale tvoří zhruba čtyři a půl tisíce účastníků, kteří do 30. září nenahlásili, jak chtějí peníze vybrat – jestli platbou na účet, složenkou, nebo převodem do třetího pilíře. Proto se budou muset obrátit na svůj finanční úřad, kam jejich penzijní společnost podle zákona peníze převede. Finanční úřad bude s jejich úsporami nakládat jako s běžným daňovým přeplatkem – mohou z něj tedy být uhrazeny případné daňové nedoplatky a účastník si o něj bude moci v příštím roce zažádat. Mluvčí Asociace penzijních společností ČR Jan Sedláček o tom informoval na Českém rozhlasu Plus v rozhovoru odvysílaném v neděli 18. prosince.

další články